Çölyak hastalığı, gluten alındığında ince bağırsağa zarar veren ciddi bir otoimmün bozukluktur. Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Çölyak hastalığı olan kişiler, bağırsaklarına zarar gelmesini ve öteki sıhhat problemlerini önlemek için glutenden kaçınmalıdır.
II. Glüten nelerdir?
Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Hamura elastikiyetini ve yapısını veren karmaşa bir moleküldür. Gluten ek olarak ekmek, makarna ve tahıl benzer biçimde birçok işlenmiş gıdada da bulunur.
Çölyak hastaları için gluten niçin zararlıdır?
Çölyak hastalığı olan kişiler glüten yediğinde, bağışıklık sistemleri ince bağırsaktaki villuslara saldırarak reaksiyon verir. Villuslar, ince bağırsağı kaplayan ve yemeklerden gıdaları emmeye destek olan ufak, parmak benzeri çıkıntılardır. Villuslar hasar gördüğünde, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım sıhhat sorununa yol açabilir:
- İshal
- Kabızlık
- Gaz
- Karın ağrısı
- Kilogram kaybı
- Anemi
- Tükenmişlik
- Depresyon
Glütensiz diyetin yararları
Glütensiz bir rejim icra etmek çölyak hastalığının semptomlarını hafifletmeye ve uzun vadeli sıhhat problemlerini önlemeye destek olabilir. Ek olarak, glütensiz bir rejim şunları sağlayabilir:
- Sindirimi iyileştirin
- Enerji seviyelerini artırın
- Ruh halinizi iyileştirin
- İltihabı azaltın
- Zayıflamanıza destek sağlar
Glütensiz rejim zorlukları
Glütensiz bir rejime uymak, bilhassa İlk olarak zor olabilir. Glüten birçok gıdada yaygın bir bileşendir, bu yüzden glütensiz alternatifler bulmak zor olabilir. Sadece, Çölyak Hastalığı Vakfı internet sayfası ve Glutensiz Hayat Dergisi benzer biçimde glütensiz bir rejime geçiş yapmanıza destek olacak birçok kaynak mevcuttur.
Glütensiz yiyecekler
Meyveler, sebzeler, etler, kümes hayvanları, balıklar, süt ürünleri ve pirinç, kinoa ve amarant benzer biçimde glutensiz tahıllar dahil olmak suretiyle birçok glutensiz yemek mevcuttur. Ek olarak ekmek, makarna ve tahıl benzer biçimde birçok popüler yiyeceğin glutensiz versiyonlarını da bulabilirsiniz.
İnternette ve yiyecek kitaplarında birçok mükemmel glütensiz tanım mevcuttur. Kahvaltıdan tatlıya kadar her şeyin tarifini bulabilir ve hatta en sevdiğiniz konfor yiyeceklerinin glütensiz versiyonlarını bile bulabilirsiniz.
Glütensiz yiyecek pişmesini kolaylaştırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk başlarda, glüten içeren içerikleri denetlemek için bütün besin etiketlerini dikkatlice okuduğunuzdan güvenli olun. İkinci olarak, glütensiz yiyecekler için ayrı mutfak eşyaları ve pişirme kapları kullanarak çapraz bulaşmayı önleyin. Üçüncü olarak, glütensiz yemekleri glüten içeren yemeklerden ayrı pişirin.
Çölyak hastalığı ve glütensiz rejim ile alakalı daha çok informasyon edinmenize destek olacak birçok kaynak mevcuttur. İşte en faydalı kaynaklardan birkaçı:
S: Çölyak hastalığının yaygın emareleri nedir?
A: Çölyak hastalığının en sık görülen emareleri şunlardır:
- İshal
- Kabızlık
- Gaz
- Karın ağrısı
- Kilogram kaybı
- Anemi
- Yağ
Antet Yanıt Çölyak hastalığı İnce bağırsağa zarar veren ve gıdalardan gıda emilimini zorlaştıran kronik bir otoimmün hastalıktır. Glütensiz rejim Buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glüteni içeren bütün yiyeceklerin dışlandığı bir rejim. Glütensiz tarifler Gluten içeren malzemeler kullanılmadan hazırlanan tarifler. Glütensiz yiyecek pişirme ipuçları Çapraz bulaşmaya yol açmadan glutensiz yiyecek pişirmenin ipuçları. II. Glüten nelerdir?
Glüten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Hamura elastikiyetini ve yapısını veren şeydir. Çölyak hastalığı olan kişilerde glüten ince bağırsağa zarar verebilir ve muhtelif sıhhat problemlerine yol açabilir.
III. Glüten niçin zararlıdır?
Glüten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Ekmeğe çiğnenebilir dokusunu veren şeydir. Sadece çölyak hastalığı olan kişiler için glüten zararı dokunan olabilir. Çölyak hastalığı olan biri glüten yediğinde, bağışıklık sistemi ince bağırsağa saldırır ve villuslara zarar verir. Villuslar, ince bağırsağı kaplayan ve yemeklerden gıdaları emmeye destek olan ufak, parmak benzeri çıkıntılardır. Villuslar hasar gördüğünde, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım soruna yol açabilir:
- İshal
- Kabızlık
- Gaz
- Şişkinlik
- Bulantı
- Kilogram kaybı
- Anemi
- Tükenmişlik
- Depresyon
Çölyak hastalığı birtakım durumlarda bağırsak kanseri benzer biçimde daha ciddi komplikasyonlara da yol açabilir.
Çölyak hastalığınız olabileceğini düşünüyorsanız, kontrol yaptırmak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Çölyak hastalığı teşhisi konulursa, tek tedavi sıkı bir glütensiz rejim uygulamaktır. Glütensiz rejim rahat değildir, sadece ince bağırsağınızda hasarı ve çölyak hastalığının öteki komplikasyonlarını önlemenin tek yoludur.
IV. Glutensiz diyetin yararları
Glütensiz beslenme, çölyak hastalığı yahut glütene karşı intoleransı olan kişilere pek oldukça yarar sağlayabilir, bunlar içinde şunlar yer alır:
- Karın ağrısı, şişkinlik, ishal ve kabızlık benzer biçimde çölyak hastalığının semptomlarının azalması
- İyileştirilmiş hazım
- Artan enerji seviyeleri
- İyileştirilmiş cilt sağlığı
- Tip 1 diyabet ve Crohn hastalığı benzer biçimde öteki otoimmün rahatsızlıkların riskinin azalması
Glütensiz diyetin zayıflama rejimi olmadığını belirtmek önemlidir. Aslen, birtakım kişiler glütensiz rejime ilk başladıklarında kg alabilirler, zira glüten içeren yemekleri kalorisi daha yüksek glütensiz alternatiflerle değiştirebilirler. Sadece glütensiz rejim sıhhatli ve besleyici bir beslenme şekli olabilir ve çölyak hastalığı yahut glüten intoleransı olan kişilerin kendilerini en iyi halde hissetmelerine destek olabilir.
5. Glütensiz pişirme ipuçları
İşte glutensiz yiyecek pişirmeye dair birkaç ipucu:
- Etiketleri dikkatlice okuyunuz. Bir tarifteki bütün malzemelerin glütensiz olduğu için güvenli olun.
- Glütensiz unlar ve pişirme karışımları kullanın. Birçok değişik glütensiz un mevcuttur, bu yüzden tarifleriniz için iyi çalışan birini bulabilirsiniz.
- Çapraz bulaşmaya dikkat edin. Glütensiz yiyecek pişirirken, glüten içeren yiyeceklerle çapraz bulaşmayı önlemek önemlidir. Bu, glütensiz yiyecekler için ayrı kaplar, kaseler ve tezgahlar kullanmak demektir.
- Gözlem yapmaktan korkmayın. Fazlaca sayıda leziz glütensiz tanım var, bu nedenle yeni şeyler denemekten korkmayın.
VI. Glutensiz yiyecekler
Glütensiz yiyecekler, glüten içermeyen yiyeceklerdir. Bu, buğday, arpa yahut çavdar içermeyen malzemelerden yapıldıkları demektir. Birtakım yaygın glütensiz yiyecekler şunlardır:
* Pirinç
* Mısır
* Kinoa
* Yulaf (şayet glutensiz sertifikalıysa)
* Patates
* Fasulye
* Fındık
* Tohumlar
* Meyveler
* SebzelerVII. Glutensiz tarifler
Deneyebileceğiniz glutensiz tariflerden birkaçı:
- Glutensiz muz ekmeği
- Glutensiz krepler
- Glütensiz pizza
- Glütensiz makarna
- Glutensiz kurabiyeler
İnternette ve yiyecek kitaplarında oldukça daha çok glütensiz tanım bulabilirsiniz. Bir tek glütensiz olduklarından güvenli olmak için içerikleri dikkatlice okuduğunuzdan güvenli olun.
Glütensiz yiyecek pişirme ipuçları
VIII. Glutensiz pişirme ipuçları
İşte glutensiz yiyecek pişirmeye dair birkaç ipucu:
- Etiketleri dikkatlice okuyunuz. Bir tarifteki bütün malzemelerin glütensiz olduğu için güvenli olun.
- Glütensiz unlar ve öteki malzemeleri kullanın. Birçok değişik glütensiz un mevcuttur, bu yüzden tarifleriniz için iyi çalışan birini bulabilirsiniz.
- Çapraz bulaşmaya dikkat edin. Çapraz bulaşma, glütensiz yiyecekler glüten içeren yiyeceklerle münasebet ettiğinde meydana gelir. Çapraz bulaşmayı önlemek için glütensiz yiyecekler için ayrı mutfak eşyaları ve pişirme kapları kullanın ve glütensiz yemekleri hazırladıktan sonrasında mutfağınızı iyice paklayın.
- Gözlem yapmaktan korkmayın. Fazlaca sayıda mükemmel glutensiz tanım var, bu nedenle yeni şeyler denemekten korkmayın.
IX. Glutensiz kaynaklar
Glütensiz yemek ve tarifler bulmanıza destek olacak birtakım kaynaklar şunlardır:
Ek olarak mahalli marketlerinizde, sıhhatli besin mağazalarında ve çevrimiçi perakendecilerde glütensiz yiyecekler ve tarifler bulabilirsiniz.
S: Çölyak hastalığı nelerdir?
C: Çölyak hastalığı, glutenin vücuda alınmasıyla ince bağırsağa zarar veren bir otoimmün hastalıktır.
S: Glüten nelerdir?
A: Gluten buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir.
S: Çölyak hastalığı olan kişiler için glüten niçin zararlıdır?
C: Gluten ince bağırsaktaki villuslara zarar vererek gıda eksikliğine ve öteki sıhhat problemlerine yol açabilir.