İnsan vücudu kompleks ve şaşırtıcı bir makinedir. Her biri bizi hayatta tutmada mühim bir rol oynayan birçok değişik sistemden kaynaklanır. Bu yazıda, insan anatomisine daha yakından bakacağız ve çizim becerilerimizi geliştirmek için bu konudaki anlayışımızı iyi mi kullanabileceğimizi keşfedeceğiz.
İskelet
İskelet, insan vücudunun iskeletidir. Organlar ve kaslar için yardımcı ve koruma sağlar ve ek olarak hareket etmemize destek sağlar. İskelet, eklemlerle birbirine bağlanan kemiklerden kaynaklanır. İnsan iskeletinde 200'den fazla kemik vardır ve bunlar her türlü değişik biçim ve boyutta olabilir.
Kaslar
Kaslar insan vücudunun hareket ettiricileridir. Hareket etmemizi, ayakta durmamızı ve oturmamızı sağlamak için iskeletle beraber çalışırlar. İnsan bedeninde 600'den fazla kas vardır ve tamamı değişik biçim ve boyutlarda gelir.
Sinir Sistemi
Sinir sistemi insan vücudunun denetim merkezidir. Beyinden vücudun geri kalanına sinyaller gönderir ve ek olarak vücuttan beyne sinyaller alır. Sinir sistemi beyin, omurilik ve sinirlerden kaynaklanır.
Dolaşım Sistemi
Dolaşım sistemi, kanı vücutta taşımaktan mesuldür. Kan, hücrelere oksijen ve gıda taşır ve ek olarak atık ürünleri uzaklaştırır. Dolaşım sistemi, kalp, kan damarları ve kandan kaynaklanır.
Teneffüs Sistemi
Solunum yolları soluk almaktan mesuldür. Havadan oksijen alır ve onu akciğerlere iletir, burada karbondioksit ile değiştirilir. Solunum yolları akciğerlerden, hava yollarından ve diyaframdan kaynaklanır.
Hazım sistemi yemekleri parçalamak ve gıdaları emmekle mesuldür. Yiyeceklerin çiğnendiği ve tükürük ile karıştırıldığı ağızla adım atar. Yiyecekler sonrasında yiyecek borusundan mideye doğru ilerler ve burada daha çok parçalanır. Ondan sonra mide, besinlerin çoğunun emildiği ince bağırsağa boşalır. Geriye kalan atık mamüller sonrasında büyük bağırsağa geçer ve burada nihayetinde vücuttan atılır.
İdrar sistemi, vücuttaki atık ürünleri uzaklaştırmaktan mesuldür. Böbrekler, üreterler, mesane ve üretradan kaynaklanır. Böbrekler kanı filtreler ve atık ürünleri idrar benzer biçimde uzaklaştırır. İdrar sonrasında üreterlerden mesaneye doğru hareket eder ve burada üretra yöntemiyle vücuttan atılana kadar depolanır.
Üreme sistemi üreme için mesuldür. Erkeklerde üreme sistemi testisler, epididimler, vas deferens, seminal veziküller ve penisten kaynaklanır. Hanımlarda üreme sistemi yumurtalıklar, fallop tüpleri, rahim ve vajinadan kaynaklanır.
S: Anatomi ile fizyoloji arasındaki ayrım nelerdir?
A: Anatomi insan vücudunun yapısını incelerken, fizyoloji vücudun iyi mi çalıştığını inceler.
S: İnsan bedenindeki değişik kas türleri nedir?
A: İnsan bedeninde üç tip kas vardır: iskelet kasları, düz kaslar ve kalp kasları. İskelet kasları, kollarımızdaki ve bacaklarımızdaki kaslar şeklinde, ihtiyari olarak denetim edebildiğimiz kaslardır. Düz kaslar, hazım sistemimizdeki kaslar şeklinde, gayri ihtiyari hareketleri denetim eden kaslardır. Kalp kasları, kalbi gerçekleştiren kaslardır.
S: Sinir sisteminin değişik bölümleri nedir?
A: Sinir sistemi beyin, omurilik ve sinirlerden kaynaklanır. Beyin, sinir sisteminin denetim merkezidir. Omurilik, uzun ve ince bir sinir demetidir.
Hususiyet | Tarif |
---|---|
Anatomi | İnsan vücudunun yapısının incelenmesi |
Çizim | Bir nesneyi yahut sahneyi iki boyutlu bir yüzeyde temsil etme sanatı |
İnsan Vücudu | Bir insanoğlunun fizyolojik yapısı |
Canlı Çizim | Canlıdan insan figürü çizme sanatı |
Anlamak | Bir şeyi kavrama yahut kavrama kabiliyeti |
II. İskelet
İskelet, insan vücudunun iskeletidir. Organlar ve kaslar için yardımcı ve koruma sağlar ve hareket etmeyi sağlar. İskelet, bağlar ve tendonlarla birbirine bağlanan kemiklerden kaynaklanır.
İnsan iskeletinde 200'den fazla kemik vardır. Bunlar iki gruba ayrılır: eksenel iskelet ve ek iskelet. Ek iskelet kafatası, omurga, kaburgalar ve göğüs kemiğinden kaynaklanır. Ek iskelet kol, bacak ve pelvis kemiklerinden kaynaklanır.
İskelet insan bedeninde birçok mühim rol oynar. Vücuda destek verir, organları korur ve hareket etmeyi sağlar. Kemikler ek olarak kalsiyum ve öteki mineralleri depolar ve kan hücreleri üretir.
III. Kaslar
Kaslar vücudun hareket ettiricileridir. Yürümekten ve konuşmaktan göz kırpmaya ve soluk almaya kadar her şeyden sorumludurlar. İnsan bedeninde 600'den fazla kas vardır ve her biçim ve boyutta olabilirler. Birtakım kaslar büyük ve güçlüdür, ötekiler ise ufak ve narindir. Sadece bütün kasların ortak bir noktası vardır: hareket üretmek için kasılır ve gevşerler.
Kaslar, kas lifleri isminde olan uzun, ince hücrelerden kaynaklanır. Bu lifler demetler halinde düzenlenir ve her demet bir bağ dokusu kılıfıyla çevrilidir. Kas liflerinin uçları tendonlar vasıtasıyla kemiklere bağlanır. Bir kas kasıldığında, kas lifleri kısalır ve tendonları çeker, bu da kemikleri hareket ettirir.
İnsan bedeninde üç tip kas vardır: iskelet kasları, düz kaslar ve kalp kasları. İskelet kasları, kollarımızdaki ve bacaklarımızdaki kaslar şeklinde, ihtiyari olarak denetim ettiğimiz kaslardır. Düz kaslar, hazım sistemimizdeki ve kan damarlarımızdaki kaslar şeklinde, gayri ihtiyari işlevleri denetim eden kaslardır. Kalp kasları, kalbi gerçekleştiren kaslardır.
Kaslar hayatta kalmamız için eğer olmazsa olmazdır. Hareket etmemizi, soluk almamızı ve yaşamak için gerekseme duyduğumuz öteki bütün işlevleri yerine getirmemizi sağlarlar. Kasların iyi mi çalıştığını anlayarak sağlığımızı ve formumuzu iyi mi iyileştirebileceğimizi öğrenebiliriz.
IV. Sinir Sistemi
Sinir sistemi, vücudun her yerine sinyaller gönderen ve alan kompleks bir hücre ağıdır. Hareketten düşünceye kadar vücudun bütün işlevlerini koordine etmekten mesuldür. Sinir sistemi iki ana parçaya ayrılır: merkezi sinir sistemi (CNS) ve çevresel sinir sistemi (PNS).
MSS beyin ve omurilikten kaynaklanır. Beyin, sinir sisteminin denetim merkezidir ve bilgiyi işlemekten, karar vermekten ve hareketi denetim etmekten mesuldür. Omurilik, beyinden sırta doğru uzanan uzun ve ince bir sinir demetidir. Beyin ile vücudun geri kalanı içinde sinyaller iletir.
PNS, MSS'nin haricinde bulunan bütün sinirlerden kaynaklanır. Bu sinirler MSS'yi vücudun geri kalanına bağlar ve duyusal detayları (dokunma, tat ve koku şeklinde) beyne ve motor bilgilerini (hareket etme komutları şeklinde) beyinden iletir.
Sinir sistemi insan vücudunun dirimsel bir parçasıdır ve yaptığımız her şeyde rol oynar. Sinir sisteminin iyi mi çalıştığını anlayarak, sıhhatli kalmanın ve sinir sistemini etkileyen rahatsızlıkların iyi mi tedavi edileceğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabiliriz.
V. Dolaşım Sistemi
Dolaşım sistemi, kanı vücutta taşımaktan mesuldür. Kalp, kan damarları ve kandan kaynaklanır. Kalp, kanı atardamarlar vasıtasıyla vücudun dokularına ve organlarına pompalar. Kan sonrasında damarlar vasıtasıyla kalbe geri rotatif.
Dolaşım sistemi, vücudun iç dengesi olan homeostaziyi korumada dirimsel bir rol oynar. Vücut sıcaklığını, kan basıncını ve sıvı seviyelerini düzenlemeye destek sağlar. Ek olarak gıdaları ve oksijeni hücrelere taşır ve atık ürünleri uzaklaştırır.
Dolaşım sistemi, kanı vücut süresince taşımak için beraber çalışan kompleks bir damar ağıdır. Sağlığı ve refahı korumada mühim bir rol oynayan dirimsel bir sistemdir.
VI. Teneffüs Sistemi
Solunum yolları oksijeni almak ve karbondioksiti dışarı atmaktan mesuldür. Akciğerler, trakea, bronşlar ve alveollerden kaynaklanır.
Akciğerler göğüs boşluğunda bulunur ve alveol isminde olan milyonlarca ufak hava kesesinden kaynaklanır. Alveoller, oksijenin akciğerlerden kan dolaşımına ve karbondioksitin kan dolaşımından akciğerlere yayılmasına müsaade eden kılcal damarlarla çevrilidir.
Trakea, akciğerleri dış dünyaya bağlayan uzun, tüp benzeri bir yapıdır. Kıkırdak ve düz kastan kaynaklanır. Bronşlar, akciğerlere giden trakeanın iki dalıdır. Bunlar da kıkırdak ve düz kastan kaynaklanır.
Solunum yolları hayat için eğer olmazsa olmazdır. Vücuda işlev görmesi için gerekseme duyduğu oksijeni sağlar ve metabolizmanın atık ürünü olarak üretilen karbondioksiti uzaklaştırır.
VII. Hazım Sistemi
Hazım sistemi, yemekleri vücut tarafınca emilebilen besinlere parçalamaktan mesuldür. Aşağıdaki organlardan kaynaklanır:
- Ağız
- Yiyecek borusu
- Mide
- İnce bağırsak
- Büyük bağırsak
- Rektum
- Anüs
Hazım dönemi, yiyeceklerin çiğnendiği ve tükürük ile karıştırıldığı ağızda adım atar. Tükürük, karbonhidratları parçalamaya destek olan enzimler ihtiva eder. Çiğnenen yiyecekler sonrasında yutulur ve yiyecek borusundan mideye geçer. Mide, yemekleri daha çok parçalayan asit ve enzimler salgılar. Mide ek olarak yemekleri çalkalayarak mide sularıyla karıştırır. Yiyecekler mideden ince bağırsağa geçer. İnce bağırsak, besinlerin sindiriminin ve emiliminin çoğunun gerçekleştiği yerdir. İnce bağırsak, bağırsağın yüzey alanını artıran ve gıdaları emmeye destek olan ufak parmak benzeri çıkıntılar olan villuslarla kaplıdır. İnce bağırsak tarafınca emilen besinler sonrasında kan dolaşımına geçer. Hazım sürecinden kalan atık mamüller kalınca bağırsağa geçer. Kalınca bağırsak, atık ürünlerden suyu emer ve dışkıyı oluşturur. Dışkı sonrasında rektuma geçer ve anüs yöntemiyle vücuttan atılır.
Hazım sistemi insan vücudunun vazgeçilmez bir parçasıdır. Yemekleri vücudun enerji ve gelişme için kullanabileceği besinlere parçalamamızı sağlar. Hazım sistemi ek olarak atık ürünleri vücuttan uzaklaştırmaya destek sağlar.
İdrar Sistemi
IX. Üreme Sistemi
Üreme sistemi, gametlerin (cinsiyet hücreleri) üretiminden ve bu gametlerin birleşerek yeni bir organizma yaratmasından mesuldür. İnsanlarda üreme sistemi aşağıdaki organlardan kaynaklanır:
- Erkeklerde testisler sperm hücrelerini üretir.
- Hanımlarda yumurtalıklar yumurta hücrelerini üretir.
- Hanımlarda rahim, döllenmiş yumurtanın yerleşip fetüse dönüştüğü yerdir.
- Hanımlarda vajina, sperm hücrelerinin rahim içerisine girmiş olduğu geçittir.
- Erkeklerde penis, sperm hücrelerinin vajinaya boşaltıldığı organdır.
Üreme sistemi kompleks bir hormon ağı tarafınca denetim edilir. Bu hormonlar gamet üretimini, yumurtalıklardan yumurtaların salınmasını ve fetüsün gelişimini düzenler.
Üreme sistemi insan hayatının mühim bir parçasıdır. Ürememizi ve yeni hayat yaratmamızı sağlar.
S1: Anatomi ile fizyoloji arasındaki ayrım nelerdir?
A1: Anatomi insan vücudunun yapısını incelerken, fizyoloji vücudun iyi mi çalıştığını inceler.
S2: İnsan vücudunun ana bölümleri nedir?
C2: İnsan vücudunun temel kısımları iskelet, kaslar, sinir sistemi, dolaşım sistemi, solunum yolları, hazım sistemi, boşaltım sistemi ve üreme sistemidir.
S3: İnsan anatomisi ve insan vücudunun iyi mi çizileceği ile alakalı daha çok data iyi mi edinebilirim?
A3: İnsan anatomisi ve insan vücudunun iyi mi çizileceği ile alakalı daha çok data edinmek için birçok kaynak mevcuttur. Mevzuyla alakalı kitaplar, çevrimiçi kurslar ve öğreticiler bulabilirsiniz. Ek olarak mahalli camia kolejinizde yahut sanat okulunuzda dersler bulabilirsiniz.